Diákpresbitérium

A DIÁKPRSEBITÉRIUM 2014/2015. TANÉV

  1. FÉLÉVÉNEK BESZÁMOLÓJA

 

„A csillogó szemek megörvendeztetik a szívet…” (Péld. 15.30)

 

A Diákpresbitérium a 2014/2015. tanévi munkáját szeptember végén kezdte el.

Az első, alakuló ülésünkön megválasztottuk az új tisztségviselőket.

Elnök: Veres Fanni 8.b

Titkár: Szalay Csenge 8.b

Pénztáros: Cseh Vivian 8.a

 

A jelenlévő képviselők javaslatai alapján összeállítottuk az éves programot. A tervezett programok között szerepeltek természetesen az évek során hagyománnyá szilárdult rendezvények és iskolai események, melyek színvonalas megrendezését az idén is fontosnak tartottuk: a Mikulás-diszkó, farsang, testvérosztályi kapcsolatok ápolása és a kupakgyűjtés.

 

Célunk:

– a diákok érdekeinek képviselete;

– a demokratikus légkör, jó hírnevű iskolai közélet kialakítása;

– az iskola tanulói számára programok szervezésével tartalmas, élményekben gazdag diákévek biztosítása;

– a keresztény szellemiségű iskolai diákélet és hagyományok megőrzése, ápolása.

 

Feladatunk, hogy a megrendezésre kerülő iskolai rendezvényeken tanulóink jól érezzék magukat, maradandó, közösségformáló élményekkel gazdagodjanak, osztályközösségek erősödjenek, az egyénekben rejlő, Istentől kapott talentumok felszínre kerülhessenek.

 

Első programunk az október 3-án megrendezésre kerülő EarlyAct avatáson való részvétel volt Nyírmeggyesen. Iskolánkat ezen az eseményen a Diákpresbitérium munkáját segítő pedagógus, Vékonyné Virágh Tünde képviselte, ugyanis ugyanerre a napra esett az iskolai családi napunk eseménye is. A Nyírmeggyesre érkező Rotarys vendégek így az avatás után nálunk is tiszteletüket tették. Ellátogatott hozzánk Lukács Gabriella EarlyAct elnök, Pénzes Ilona, a Rotary ez évi alkormányzója, Ragányné Poncsák Pálma a kisvárdai, Kiss Sándor pedig a debreceni Rotary képviseletében volt jelen.

 

 

Október 6-án Veres Fanni EarlyAct elnökkel megkoszorúztuk a Kegyeleti parkban Dörgey Károly honvédtábornok emléksírját.

 

Október havában még egy hirtelen szerveződött, érdekes programon vehettek részt tanulóink. Hidvégy Zoltán különleges kerékpárjával két év alatt járta körül a világot. Az filmvetítéssel tarkított úti beszámoló nagyon tetszett a gyerekeknek. Ezt fűszerezte, hogy a különleges biciklit megnézhették, illetve a bátrabbak, ügyesebbek ki is próbálhatták. Búcsúzóul egy diófát kaptunk ajándékba, melyet az iskola udvarára a gyerekekkel közösen ültettünk el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az EarlyAct programjai közül, a már hagyományosnak mondható vetélkedő november 14-én, Nyíregyházán, a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában került megrendezésre. Témája a család volt. A címhez kapcsolódva idén a szülőket is bevontuk a versengésbe. Nagyon örültünk, hogy a lelkes szülőknek és kollégáknak köszönhetően minden évfolyamon össze tudtuk állítani a csapatokat. Köszönet érte Nick Dóra, Tárkányi Eszter, Bulyáki Evelin, Jármos Dóra, Filep Enikő, Matyi Barbara és Sebestyén Gyula tanulók szüleinek, testvéreinek, keresztszüleinek.

Iskolánkat 24 lelkes gyermek képviselte. Idén is egy jó hangulatú rendezvényen vettünk részt, melyről élményekkel gazdagodva, és a hatodik évfolyamnak köszönhetően értékes nyereményekkel (társasjátékokkal) tértünk haza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

November hónapban az városi Inner Wheel club által hirdetett, „Állati jó képek” című rajzpályázatra iskolánkból közel 100 pályamunka érkezett. Szűcs Zsófia Csenge 6.a osztályos tanulónk alkotásával 3. helyezést ért el.

Iskolánk szellemiségéből adódóan fontosnak tartjuk a jótékonysági eseményekhez való csatlakozást, önkéntes munkát, önzetlen szolgálatot.

Pénzadományt gyűjtöttünk a Kárpát-medencei református iskolák részére.

Emellett új felajánlási formával is segítettük őket: a Mikulás diszkón tombolából és sütemény eladásból, valamint a karácsonyi vásáron eladott tárgyakból befolyt összeget is a külhoni református alapítvány számlájára utaltuk. A befolyt összegből ítélve, idén is bebizonyosodott, hogy jó kezdeményezések voltak ezek a jótékonysági lehetőségek.

 

Ebben az évben is csatlakoztunk az országos református egyházközösség szervezésében meghirdetett „Nyilas Misi cipős doboz” akció, jótékonysági gyűjtő munkájához.

Iskolánk tanulói idén is lelkesedéssel hozták felajánlásaikat. Így több mint száz doboz gyűlt össze, melyből iskolánk rászoruló tanulóinak is jutott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

December 13-án került sor a Mikulás diszkó megrendezése. Minden felsős osztály aktívan kivette részét az ehhez kapcsolódó feladatokból. Az ötödikesek plakátot és meghívót készített, a hetedikesek a tornaterem dekorálását vállalták. A hatodikosok tombolát árultak.

Idén is folytattuk az alsós- felsős testvérosztályi kapcsolatok ápolását, a karácsonyi csendes napokon tett látogatások a visszajelzésekből ítélve jól sikerültek.

Az első félév kupakgyűjtését is sikeresen zártuk. Az összegyűjtött kupakok volt tanítványunk, Heszler Boglárka segítségével célba értek, és a gimnázium illetve a Johanniták gyűjtésével és segítségével egy beteg gyermeknek egy mozgássérült jármű beszerzéséhez tudtunk hozzájárulni.

 

Bízom abban, hogy ezekkel a rendezvényekkel sikerül színesebbé varázsolni az első félév dolgos hétköznapjait.

 

Vékonyné Virágh Tünde

A Diákpresbitérium munkáját segítő pedagógus